Συμβουλές Σωστής Δικτύωσης στο Facebook (tips)
22/01/2021

Συμβουλές Σωστής Δικτύωσης στο Facebook (tips)

Πως μπορώ να δικτυωθώ στο facebook;

Σε αυτό το άρθρο θα δείτε κάποιες Συμβουλές – tips για επαγγελματίες αλλά και χρήστες που θέλουν να δικτυωθούν μέσα από το facebook. Συγκεκριμένα θα αναφέρω κάποιες συμβουλές για το πώς πρέπει να διαχειρίζεστε το Προφίλ – Profile σας, τις Σελίδες – Pages σας αλλά και τις Ομάδες – Groups σας.

 

Δημιουργία Σελίδας (Page)

Όταν επιθυμείτε να δημιουργήσετε μια κοινότητα από φίλους, θαυμαστές ή ακολούθους είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε μια Σελίδα από το να δημιουργήσετε διαφορετικά νέα προφίλ πχ«Ioannis Venetikidis A», «Ioannis Venetikidis B», «Ioannis Venetikidis C» κλπ,.

Αν προβείτε στη δημιουργία πολλών προφίλ τα μειονεκτήματα είναι πολλά, κάποια από αυτά είναι :

  • Θα δημιουργήσει περισσότερο σύγχυση στους διαδικτυακούς φίλους σας παρά χαρά, δεν θα ξέρουν ποιο προφίλ να παρακολουθούν και έτσι θα πρέπει να σας προσθέσουν σε όλα. Από την άλλη, αν δεν τους προσθέσετε σε όλα τα προφίλ θα παρεξηγηθούν. Κατά αυτόν τον τρόπο θα έχετε, σε όλα τα προφίλ, σχεδόν τους ίδιους φίλους.
  • Αν κάνετε μια ανάρτηση στο ένα προφίλ θα πρέπει να κάνετε την ίδια ανάρτηση και στο άλλο, με αποτέλεσμα να σπαταλάτε άσκοπα τον χρόνο σας. Ο λόγος είναι ότι μπορεί κάποιος φίλος σας, ο οποίος πραγματικά σας παρακολουθεί, να χάσει μια σημαντική πληροφορία για εσάς.
  • Αν σχολιάσετε μια ανάρτηση ή απαντήσετε σε κάποιο σχόλιο, θα πρέπει να είστε αρκετά προσεχτικοί ώστε να ξέρετε σε ποιο προφίλ το κάνατε και σε ποιον χρήστη. Η διατήρηση πολλών προφίλ με το ίδιο περιεχόμενο δημιουργεί προβλήματα διαχείρισης, οπότε καλό θα ήταν να το αποφεύγεται. Συνήθως κάποια προφίλ (πχ Α και Β) παραμελούνται σε σχέση με κάποια άλλα (πχ C) γιατί η κινητικότητα του τελευταίου (C) είναι μεγαλύτερη. Όπως προανέφερα αυτό δεν δημιουργεί καλή εικόνα.

Υπάρχουν αρκετά αλλά προβλήματα τα οποία χρειάζονται πολύ ανάλυση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το άρθρο.

 

Δημιουργήστε Ομάδες (Groups)

Δημιουργήστε Oμάδες μέσα από τις οποίες μπορείτε να προσκαλείτε και να προσθέτετε φίλους. Η ομάδα όπως και η σελίδα πρέπει να έχει συγκεκριμένη θεματολογία όπου ο χρήστης θα έχει το ενδιαφέρον να παραμείνει αλλά και να συμμετέχει. Παρακινείστε με αναρτήσεις τα μέλη της ομάδας (Σελίδας) σας να συμμετέχουν στις δημοσιεύσεις σας αλλά και στις δημοσιεύσεις άλλων μελών της ομάδας.

Να προσέχετε όταν προσκαλείτε τους φίλους σας σε ομάδα, να είστε βέβαιοι ότι τους ενδιαφέρει αυτή η ομάδα. Αν ενοχληθούν, από την προσθήκη (πρόσκληση) που τους έχετε κάνει, μπορεί να αποχωρήσουν από τους φίλους σας όπως και από την σελίδα σας.

 

 

Συμπληρώστε τις Πληροφορίες (Ομάδα, Σελίδα, Προφίλ κλπ)

Για αυτούς που έχουν δημιουργήσει εταιρικά ή επαγγελματικά προφίλ πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσετε τις πληροφορίες ώστε, οι πιθανοί πελάτες σας (οι διαδικτυακοί σας φίλοι), να γνωρίζουν με ποιους έχουν να κάνουν και πως θα επικοινωνήσουν μαζί σας.

Ένα Προφίλ ή Σελίδα ή Ομάδα που δεν έχει σχετικές πληροφορίες, αυτόματα απομονώνεται.

 

 

Μού Αρέσει (Like) ή Προσθήκη (Add)

Παρακινήστε τους πελάτες σας, στο φυσικό σας χώρο, να σας προσθέσουν ή να πατήσουν Μου Αρέσει στη σελίδα σας. Παράλληλα, μπορείτε να βάλετε σε εμφανή σημείο, στο φυσικό σας χώρο, τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις σας (προφίλ, σελίδα, ομάδα κλπ) ώστε να προκαλούν το οπτικό ενδιαφέρον.

Κάποια προτεινόμενα σημεία μπορεί να είναι : στην πόρτα της εισόδου ή δίπλα από αυτήν, στο σημείο εξυπηρέτησης των πελατών (γραμματεία, ταμείο κλπ), στην υπογραφή του προσωπικού σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), στην επαγγελματική σας κάρτα κλπ.

 

 

Αλλάξτε τις Ηλεκτρονικές Διευθύνσεις σας

Και το προφίλ αλλά και η σελίδα έχουν μια μοναδική ηλεκτρονική διεύθυνση.

Το προφίλ μου έχει τη διεύθυνση https://facebook.com/ioannis.venetikidis και η σελίδα μου τη διεύθυνση https://facebook.com/Venetikidis.gr. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι ευδιάκριτα και διακριτά μεταξύ τους. Να μην είναι πολύ μεγάλα και να μπορεί κάποιος, βλέποντάς τα μια φορά, να τα αποστηθίσει.

Αν σε περίπτωση θέλετε να συνδυάζετε το ίδιο όνομα καλό θα ήταν με κάποιον τρόπο να διαχωρίζονται μεταξύ τους. Πχ το προφίλ να είναι  facebook.com/venetikidis.profile και η σελίδα να είναι facebook.com/venetikidis. Όπως βλέπετε διαχωρίζονται με την λέξη profile που χαρακτηρίζει το προφίλ του χρήστη.

Δείτε πως αλλάζετε το όνομα χρήστη στο URL του facebook.

 

 

Να θυμάστε ….. γιατί να πατήσω Μου Αρέσει στη σελίδα σου;

Θα πρέπει η σελίδα σας ή το προφίλ σας να έχει μια ταυτότητα, να έχει μια θεματολογία που να προκαλεί το ενδιαφέρον του χρήστη. Γιατί να κάνω Like σε μια σελίδα ή ένα post (δημοσίευση) η οποία δεν μου προσφέρει τίποτα ή δεν έχει θεματολόγια ενδιαφέρουσα για εμένα;

Θα πρέπει να αναρτάτε τακτικά θέματα ή φωτογραφίες σχετικές με τη θεματολογία ή την ταυτότητα του προφίλ ή της σελίδας. Αν για κάποιο λόγο παρεκτραπείτε από αυτήν, τότε να θυμάστε ότι πολλοί θα αποχωρήσουν από εσάς.

 

 

Κανόνες Χρήσης

Facebook

Δημιουργήστε Κανόνες Χρήσης στη σελίδα σας και τις ομάδες που διαχειρίζεστε εφόσον η θεματολογία σας προκαλεί μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ των διαδικτυακών σας φίλων. Πχ να σέβονται το συνομιλητή τους, να μη χρησιμοποιούν άσχημο-απρεπές λεξιλόγιο κλπ. Η δημιουργία κανόνων χρήσης στο προφίλ σας δεν είναι απαγορευτική, αλλά μπορεί να αποτρέψει πιθανούς μελλοντικούς φίλους, καθόσον θα νοιώσουν ότι περιορίζεται η επικοινωνία τους μαζί σας.

 

 

 

Έξτρα Συμβουλές (Extra Tpis)

Κάποιες επιπλέον χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε σωστή εικόνα στο Facebook αλλά και στα άλλα κοινωνικά δίκτυα (Social Media) είναι:

  • Μη δημιουργείτε προφίλ και σελίδες και μετά τις παραμελείτε.tips facebook
  • Θα πρέπει να απαντάτε σε όλα τα μηνύματα και τα σχόλια τα οποία αναρτάτε ή αυτά που αναρτούν οι φίλοι σας για εσάς. Αν δεν απαντήσετε θα θεωρηθεί αδιαφορία από μέρους σας.
  • Για να απαλλαγείτε από προσθήκες φωτογραφιών και άσχετες αναρτήσεις στο χώρο σας, επιλέξτε από τις ρυθμίσεις του χώρου σας (χρονολόγιο ) τι να επιτρέπεται. Με λίγα λόγια πάρτε στα χέρια σας τον έλεγχο των αναρτήσεων στο χρονολόγιο σας (τοίχο σας).
  • Όταν κάποιος αποδεχθεί το αίτημα φιλίας που του έχετε κάνει ή τον αποδέχεστε εσείς μετά από δικό του αίτημα, μην τον προσκαλείτε αμέσως στην Ομάδα σας ή τη Σελίδα σας, δεν δείχνει επαγγελματισμό. Αφήστε τον και σε βάθος χρόνου τον προσκαλείτε.
  • Στέλνετε προσωπικά μηνύματα και όχι ομαδικά, για να στείλετε ομαδικά μηνύματα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  • Στείλτε προσωπικό μήνυμα πρόσκλησης και ευχαριστείστε τους για την αποδοχή ή την προσθήκη.
  • Ευχαριστείστε με κάθε τρόπο τους διαδικτυακούς σας φίλους για οποιαδήποτε θετική αλληλεπίδραση μαζί τους, παράδειγμα μια προσωπική ανάρτηση στο χρονολόγιο σας ή το χρονολόγιο τους. Το σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσει μια ευχάριστη διάθεση.
  • Διαγράφετε ή Καταγγείλετε (report) ενοχλητικούς «φίλους». Ως ενοχλητικούς μπορούμε να πούμε αυτούς που παρεκτρέπονται από τους κανόνες χρήσεις που έχουμε θέσει στο χώρο μας. Αλλά και αυτούς που το ύφος τους δεν αρμόζει στο ύφος και το χαρακτήρα του χώρου μας.
  • Βάλτε φωτογραφίες σχετικές με τη θεματολογία που έχετε επιλέξει, στην Εικόνα Προφίλ αλλά και στη Φωτογραφία Εξωφύλλου.
  • Μην προσπαθείτε να προωθείτε τη σελίδα σας ή τις ομάδες σας χρησιμοποιώντας το σχολιασμό σε άσχετες αναρτήσεις και θεματολογίες.
  • Μην κάνετε αναρτήσεις στο χρονολόγιο σας χρησιμοποιώντας μόνο την ηλεκτρονική διεύθυνση, συμπληρώστε κάποιο σχόλιο ή χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι του κειμένου– άρθρου που διαβάσατε. Εγώ προσωπικά βάζω ως σχόλιο αυτό το κομμάτι του κειμένου που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και με ώθησε να το αναρτήσω. Αν η ανάρτηση που έχετε κάνει έχει δημιουργηθεί από ένα άλλο πρόσωπο, καλό θα είναι (αν δεν βάλετε την ηλεκτρονική διεύθυνση μέσα) να αναφέρετε την πηγή. Αυτό δείχνει επαγγελματισμό και σοβαρότητα.

Δείτε πως κάνουμε Report (αναφορά) χρήστη στο facebook.

 

Αν έχω κάνει όλα τα παραπάνω, είμαι οκ!

 

Αν σας άρεσε το παραπάνω άρθρο και θέλετε να το μοιραστείτε με φίλους σας …… μην ξεχνάτε την πηγή 😊 .